Behovsstyret ventilation & styring af indeklima til klasseværelser
Udstyr i et klasseværelse til styring af ventilation, køling, varme og belysning via det smarte spjæld til rumklimastyring DCV-RC og reaktive indblæsningsarmaturer.
Et normalt klasselokale har facadekontakt og dermed både varme- og CO2-følere. Rum i husets kerne har normalt ikke brug for yderligere varme- eller kuldioxidsensorer. Den reaktive enhed er ligesom den aktive enhed designet til at opretholde et attraktivt indeklima selv ved lave luftstrømme. Energiforbruget reduceres således med reducerede luftstrømme. Apparaterne opnår samme fine blanding af tilluft og samme høje energiydelse. En reaktiv enhed er fuldstændig mekanisk, og mekanikken giver enheden en kanaltrykafhængig åbningsgrad baseret på modvægte.
Mindre fleksibilitet
Reaktive forkoblinger sammen med rumklimastyring DCV-RC tilbyder en løsning, der svarer til løsningen med aktive forkoblinger, men kravet til fleksibilitet er lavere. På længere sigt forudsættes lokalerne anvendt på samme måde som i den oprindelige udformning. DCV-RC kræver, at signaler fra tilstedeværelsesfølere og rumtemperaturfølere kan hentes eksternt. Det betyder, at sensorer skal installeres på en væg eller i en kanal. Muligheden for en forholdsvis simpel ombygning går tabt. DCV-RC styrer luften til en række indblæsningsapparater og luftmængden fordeles jævnt over de installerede apparater.
Konvertering til aktive armaturer
De reaktive enheder placeres passende i forbindelse med design. .Dette med en fordeling i rummet, der tillader en kontorisering af rummet på et senere tidspunkt. Den aktive enhed TTC kan monteres i samme boks som de reaktive enheder. Det betyder, at TTC kan monteres efterfølgende, uden at kanalsystemet skal rives ned.
Elektrisk installation
I modsætning til løsningen med aktive forkoblinger, som hver især involverer elinstallation, er det kun den kanalmonterede rumklimastyring DCV-RC, der kræver elinstallation og tilslutning til en kommunikationssløjfe. Elektrisk installation af eksterne sensorer kan i stedet være nødvendig.
Et klasselokale med indblæsning via det reaktive apparat MTC / MTN og rumklimastyring DCV-RC. Systemet tilbyder en løsning, hvor klimaet kan tilpasses ved at styre indblæsningsluftstrømmen og eventuel tilskudsvarme.
DCV-RC består af rumklimaregulator RCX og en spjældmotor monteret på et spjæld med måleflange. DCV-RC er fra fabrik udstyret med følere for kanaltemperatur, indblæsningstemperaturmåling og flow/tryk. En kanalmonteret temperaturføler til rumtemperaturmåling og en ekstern tilstedeværelsesdetektor er monteret tilbehør.
Funktion
Tryk- og flowsensoren giver sammen med en encoder på spjældmotoren nøjagtig flowkontrol. Flow indstilles ud fra 3 forskellige flowniveauer; minimum flow, tilstedeværelse flow og maksimum flow. Uden tilstedeværelse går rummet i økonomitilstand, dvs. til en minestrøm. Når tilstedeværelse detekteres, øges flowet til tilstedeværelsesflowet. Dette bør vælges med omhu for at skabe god ventilation, når eleverne ankommer. Da det er svært at vide, hvor mange der er til stede, bør dette ikke sættes for højt, men lade CO2/temp tage over for det højeste belastningsniveau. Den indbyggede tilstedeværelsesdetektor bruges til aktivering efter en justerbar tidsforsinkelse. Trykket, altså flowet i kanalen, regulerer spaltehøjden i de reaktive anordninger for en trækfri lufttilførsel over hele området af stærkt undertempereret tilluft. Indblæsningsluftstrømmen er jævnt fordelt over de installerede reaktive enheder.
Afbalancering af udblæsningsluft og flow
Det smarte spjæld DCV-BL bruges til udblæsningsluftafbalancering. Luftstrømme kommunikeres og deles med andre aktive enheder via kommunikationssløjfen. Der kan indstilles en kompensation / offset for faste luftstrømme.
Varme
RCX-controlleren kan styre ventilaktuatorer (SV) til sekventiel varme- og måske koldløbsbeskyttelse. Systemet fungerer også med termostater, men så er det sværere at bruge økonomitilstanden ved fravær, og der kan være risiko for, at varme og køling virker på samme tid. Dette scenarie kan dog detekteres og administreres, når webserver med LINDINSPECT® er tilgængelig over netværket. De reaktive enheder MTC og MTN kan arbejde med overtemperaturluft med god blanding. Hvis indblæsningstemperaturen ikke kan tilpasses forskellige dele af ejendommen, vil det ikke være en optimal behovsstyret løsning.
Ekstra opvarmnings- eller afkølingstrin
Styrebokse til varme- eller køletrin kan tilsluttes direkte til rumklimaregulatoren.
Extra sensorer
Kuldioxid- eller luftkvalitetssensorer kan tilsluttes. Signaler fra sensorer bruges til at styre justerbare P-bånd.
Belysning
DCV-RC kan fleksibelt styre klasseværelsesbelysningen via tilstedeværelsessensoren eller via signaler fra andre styreenheder. Via relæboks CBR kan trykknapper og 230 VAC til belysning tilsluttes og styres. Belysningen tændes og slukkes enten via et signal fra tilstedeværelsessensoren eller fra tilsluttede trykknapper. Tidspunkt for tænding fra registreret tilstedeværelse (en driftstilstand) kan indstilles, samt tidspunktet for at slukke belysningen efter sidst registrerede tilstedeværelse. Ønskes en mere avanceret lysløsning, med scener etc., kan lysstyring SBD anvendes til en DALI løsning.
Kuldioxid- eller luftkvalitetssensorer kan tilsluttes. Signaler fra sensorer bruges til at styre justerbare P-bånd.
Kuldioxid- eller luftkvalitetssensorer kan tilsluttes. Signaler fra sensorer bruges til at styre justerbare P-bånd.
Kabel- og kabellængder
Buskablet, der bruges til at bygge kommunikationssløjfen, er et PVC-frit skærmet kombineret forsynings- og kommunikationskabel. Det samme kabel bruges også ved tilslutning af det meste udstyr til controllere. Kablet kan trækkes meget langt kort kommunikation. Med hensyn til spændingsforsyningen via samme kabel skal der tages højde for spændingsfald. Se designvejledning el.
Strømforsyning og transformer
Normalt installeres en transformer pr. 12-15 noder / styreenheder på kommunikationssløjfen, men det er en tommelfingerregel, der gælder i normale tilfælde. Se designvejledning el.
Vejledning ved tilslutning
Som vejledning ved tilslutning af udstyr til styreenheder er der eksterne tilslutningsdiagrammer. Disse kan normalt downloades fra hjemmesiden eller læses som et forbindelsesmærke knyttet til produktet. Se også produktets monteringsvejledning.
Analyse af CFD-udførelse:
Så længe man holder sig til en installeret køleeffekt på omkring 80 W/m2, er der ingen problemer med træk i boligarealet. Med en anbefalet afstand på cirka 3000 mm mellem to enheders centre opnås ingen trækproblemer. Der er ofte behov for høje køleeffekter på mindre områder i konferencelokaler.
Ved at udnytte muligheden for at vippe spalterne, altså at sprede luften asymmetrisk, kan indblæsningsluften ledes, så den strømmer mod en af kortsiderne, som ofte også er en ydervæg, hvor opholdszonen ender 500 mm fra væggen. Så kan et eventuelt trækproblem let omgås.
VI HJÆLPER DIG IGENNEM HELE PROCESSEN
- Ring oss: 36 17 24 02
- Mejla oss: info@lindinvent.dk